Shantykoret spiller inn ny DVD

Haugesunds Avis: 14.05.2009

Tekst og foto: Ruth M. Sunnanå Sveisdrup

Shantytoner på gasstanker

SANG AV FULL HALS: Skudenes Sjømannsforenings shantykor på gasstankeren  BW "Hugin".
Hva gjør et shantykor ombord på en moderne gasstanker?
Stikkordet filminnspilling.  Ruth M. Sunnanå Sveisdrup skriver:

Skudenes Sjømannsforening shantykor er i gang med å spille inn DVD, og hva passer vel bedre
enn å velge et maritimt miljø?

I stedet for å velge det gode gamle seilskutemiljøet som ramme, bestemte de seg for å filme på en gasstanker.

Et av kormedlemmene, Svein Helge Vikra, er kaptein på BW "Hugin", og han nølte ikke med å
invitere hele koret om bord i gasstankeren.

Dette er nå båten i Norge med flest nordmenn om bord, sa han og smilte bredt mens kor-
medlemmene entret skipet.
Vikra var med og stiftet shantykoret i 2002. Skudenes Sjømannsforening, som ble stiftet i 1893,
hadde et shantykor første halvdel av 1990-tallet.

Det koret ble lagt ned i 1995, forteller leder Fredrik Østevik. Han har stått i spissen for å få laget en DVD. Målet er at den skal være ferdig til årets Skudefestivali begynnelsen av juli.

Gunnar Stueland fra Skudeneshavn har fått oppdraget med å filme koret. Sangen "Den norske
sjømann" ble valgt under sekvensen på brua.

Vikra ble bedt om å ta på kapteinsuniformen for anledningen. Jeg bruker aldri uniform, men jeg tar den på dersom det er spesielle gjester om bord, forteller han.

Skudenesbuen har jobbet i Bergesen-rederiet i 28 år. Om bord i BW "Hugin" er han den eneste nordmann. Mannskapet består av 22 filippinere.

Jeg har jobbet i 23 år med filippinere. De er dyktige sjøfolk, forteller han. Flere av filippinerne om bord syntes tydeligvis at det var spennende med DVD-innspilling og gjester. De fant fram sine private kameraer og filmet og tok bilder.
De fleste av de 27 medlemmene i shantykoret har hatt sjøen som sin arbeidsplass. Et par av dem gikk rett ned i maskinrommet da de kom om bord i gasstankeren.Under opptelling på brua ble det oppdaget at de hadde stukket av, og 4. offiser John Vincent Calesterio ble bedt om å ringe maskinisten.

Alle må være her når vi filmer, sier Østevik bestemt.

Skudenes Sjømannsforening håper at DVDen med shantykoret blir god PR for Skudeneshavn.

Det blir ikke bare sang på DVDen. I tillegg til filminnspillingen på gasstankeren, blir det filmet
fra miljøet i Skudeneshavn, forteller Østevik. Shantykoret er mye rundt på Haugalandet og opptrer - både på private arrangementer,festivaler og jubileer.

De var også med i paraden under åpningen av kulturåret Stavanger2008."

Publisert torsdag 14. mai 2009 kl.06:00 Haugesund Avis.

Her følger noen flere bilder fra besøket om bord i BW "Hugin":

Shantykoret på GT "Hugin"-2                        Shantykoret på GT "Hugin" - 3

Shantykoret på GT "Hugin"-4                        Shantykoret på GT "Hugin" - 5