Skudenes Sjømannsforening 

Karmøybladet 28.07.2010:  "Shantykoret på Orkenøyene"                       Topp

Tekst og foto: E.S.A. turdeltaker

 

 

Ved hjelp av "bokmerkene" under kan det hoppes til/fra avsnitt i artikkelen. 

 


Mandag 5. juli:

 

Mandag 5. juli 2010 startet shantykorets tur til Orkenøyene. 21 medlemmer av koret var med, de fleste med følge. Med på turen var også representanter for Convoy Cup Skudenes, Even Enge fra forsvaret, krigsveteranen Erling Meidell Birkeland og Magne Misje - kjent for å ha laget programmet "Evig Heder" som har gått på NRK.

Turen startet  fra Skudeneshavn med ferge til Mekjarvik, fra Sola tok vi fly til Aberdeen, en flyreise på ca. 50 minutter.

På flyplassen i Aberdeen sto en bus og ventet på oss og kjørte til Jury In Hotel Aberdee, som lå like nede ved havna.
Etter innsjekking var det tid for en matbit og en liten tur rundt i byen for de som ville det.

 

Tirsdag 6. juli:                                                                                                                    Retur Topp

 

Neste morgen hentet bussen oss ved hotellet og kjørte oss til Balmoral Castle - dronning Elisabeth II og prins Phillips feriested. Turen ut tok ca. 1 1/2 time. Det var her på Balmoral Castle at prinsen fridde til dronningen i 1946. Dronning Victoria og prins Albert ferierte også her i sin tid.

 

Balmoral Castle 2010 Shantykoret ved Balmoral Castle

 

Rundt slottet var det store flotte parkanlegg. Det eneste rommet på slottet som var åpent for publikum var ballsalen. Her var det utstilt flere av dronning Elisabeth II's flotte kjoler, men vi fikk dessverre ikke lov til å fotografere.
Balmoral Castle har vært i den britiske kongefamiliens eie siden 1852.

Vi møtte også på en vennine av dronningen som vandret rundt på området og snakket med turistene. Hun hadde en flott kappe som hadde tilhørt dronning Victoria, og denne fikk noen av oss prøve.
Solen tittet frem mens vi var der, og det ble enda bedre da koret stemte i med sine flotte shantyer. Det var også en del andre turister der som fikk gleden av å høre koret synge. Før vi dro videre hadde vi både tid til lunsj og å handle noen souvenirer.

 

Kl 1400 kjørte vi tilbake til Aberdeen for å ta ferge til Kirkwall på Orkenøyene. Fergen gikk kl 1700 og brukte over 6 timer på overfarten, men været var bra og alle i reisefølget var i godt humør og koste seg, så da ble ikke turen så lang.

 

Vi ankom Kirkwall kl 2300. Også her ble vi hentet på kaien av en buss som tok oss til Ayre Hotel som også ligger flott til helt nede ved havna. Det var nå blitt såpass sent at de fleste var  nok glade for å komme til ro og få  litt søvn etter en opplevelsesrik dag.

 

De to dagene vi var i Kirkwall hadde vi fast buss og sjåfør - Glenn - som også var guide.

 

Onsdag 7. juli:                                                                                                                 Retur Topp

 

Onsdag 7. juli startet vi dagen med en god frokost. Deretter tok sjåføren oss med på en rundtur på øya.
Første stopp var Highland Park Distillery. Dette var verdens nordligste distilleri og ble grunnlagt av Magnus Eunson i 1798. Her lager de den fineste Single malt whiskey. Først fikk vi se en liten filsnutt om prosessen, og deretter ble vi guidet rundt på de forskjellige avdelinger. Det vanket også en liten smaksprøve av de edle dråper.

Etterpå tok sjåføren oss med til Scapa Flow, de alliertes marinebase under verdenskrigene. Mange skip ble senket her, så den kalles også en skipskirkegård.

Etter våpenhvilen 11. november 1918 ble det vedtatt at tyske krigsskip skulle interneres i en nøytral havn for å fordeles mellom de allierte. Den nøytrale havna ble Scapa Flow. Skipene ble beordret dit 18. nov. 1918.
De fleste tyskere, politikere og offiserer trodde ikke at landet ville signere en fredsavtale, og regnet derfor med å komme i krig igjen. Ordren var at hvis den tyske marine ikke kunne forsvare seg, skulle krigsskipene senkes så ingen andre fikk kloa i dem. Skipene hadde ikke ammunisjon og dermed kunne de ikke forsvare seg.

Admiral von Reuters ga ordre om å senke skipene (74 skip) 21. juni 1919. Det admiralen ikke viste var at undertegnelsen av fredsavtalen var blitt utsatt 2 dager - til 23. juni.

Det er lov å dykke ned til skipsvrakene som ligger i Scapa Flow.

 

14. oktober 1939 låg HMS "Royal Oak" - som tilhørte British Royal Navy - oppankret i Scapa Flow. Den ble truffet av torpedoer fra den tyske U-båten U47 under kommando av  kaptein Gunther Prien. I løpet av 15 minutter sank skipet og 833 sjømenn omkom. Det er reist et minnesmerke på Scapa Flow over KMS "Royal Oak".

U 47 ble selv senket 7. mars 1941, men hvem som senket den er usikkert.

 

 

Minnesmerket over HMS "Royal Oak" 

Bilde viser  Magne Misje og Erling Meidell Birkeland ved minsmerket over HMS "Royal Oak"

 

Turen gikk så videre til SkaraBrae. Det er et fortidsminne fra ca. 300 år f.kr. Det var bosetninger bygd av stein og jord. Møblene var også laget av stein. Disse la så nært sjøen at de gravis har blitt vasket frem med årene. I tiden 1928 - 1939 ble de gravd helt frem. Der var også mulighet til å få kjøpt litt mat og souvenirer.
Sjøfør Glenn hadde mye historier om Orkenøyene å fortelle på veien tilbake til hotellet.

 

Resten av ettermiddagen, fra ca. kl 1500, hadde vi til egen disposisjon.
Kirkwall var en veldig ren by. Det fantes ikke boss i gatene. Det var mange små koselige butikker i litt heller trange gater.
På kvelden samlet de fleste seg på hotellet til litt sosialt samvær. Litt  sang og musikk ble det også. Vi hadde jo koret med oss.

 

Torsdag 8. juli:                                                                                                                Retur Topp

 

Torsdag 8 juli: I dag gikk turen til St. Olav's kirkegård. Der var det kransepålegging til minne om falne norske sjømenn og soldater som var gravlagt der.

En lokal musiker åpnet seremonien med sekkepipespill. Shantykoret sang "Den norske sjømann" og "Jeg er en seiler.." Seremonien ble avsluttet med at alle sang "Ja, vi elsker".

En flott og gripende seremoni.

 

the PiperShantykoret på St Olav kirkegård, Kirkwall

 

 

Før turen gikk videre til St. Magnus Cathedral hadde vi tid til litt omvisning på øya. Sjåføren kjørte  oss litt rundt og han fortalte om de 5 barrierene som Churchill hadde beordret satt opp i innløpene til Scapa Flow. Disse barrierne var det italienske krigsfanger som hadde bygget. For at disse fangene skulle ha eb plass til å be, fikk de bygget et lite kapell av vrakgods. Det var utrolig flott. Kapellet ligger på Lambholmøya.

 

Kl. 1300 holdt shantykoret en flott konsert i St. Magnus Cathedral i Kirkwall. Mange var møtt fram for å høre. Koret sang også et par sanger utenfor katedralen så "folk i gata" fikk høre flott korsang.

 

Shantykoret i St. Magnus Cathedral krigsveteranen Erling Meidell Birkeland
St. Magnus Cahtedral ble bygget i 1137 av Rognvald Orkenyjarl som kom fra Norge - til minne om sin onkel Magnus Orkenyjarl. Inne i katedralen står det en statue av Olav den Hellige, gitt av Trondheim by. Det er også en norsk bibel der , gitt av Hordaland Fylke.
Ettermiddagen brukte vi til å se oss litt om, en matbit og en liten hvil før fellesprogrammet om kvelden.

 

Kl 1900 var det premieutdeling for Convoy Cup på den lokale seilforeningens lokaler. Shantykoret fremførte flotte shantyer. Også her ble det servert mat.

Flere av de som ikke ønsket å ta helt kvelden ennå samlet seg i hotellet. Praten gikk og latteren satt løst. Det var en lystig gjeng.

 

Shantykoret på Orkenøyene

 

Fredag 9. juli:                                                                                         Retur Topp

 

Fredag 9 juli forlot vi Ayre Hote. Vi kørte til Strømnes og tok ferge til Scrabster i Scotland, en tur på 1 1/2 time. Videre gikk turen til Aberdeen med buss. det tok 5 - 6 timer.

 

I Helmsdale stoppet vi for å spise lunsj på en koselog liten restaurant - "La Mirage". Etter det gikk bussturen videre til Aberdeen. det var nok noen av oss som tok en "høneblund" på turen.
Flere hadde mange gode historier på lager, så det ble mye latter og skjemt. Etter innsjekking på hotellet i Aberdeeen var det felles middag, og praten gikk livlig utover kvelden.

 

Lørdag 10. juli:

 

I dag er det "fridag", så vi gikk der vi ønsket. Union Square lå rett ovenfor hotellet, så de fleste gikk dit. - enten for å se seg litt om eller handle. Selv om det regnet litt, stoppet ikke det noen.

 

Lørdag kveld var det felles middag på hotellet. Etter maten ble det innslag av både korsang, muntre ord og litt mer alvor. Dette var den siste kvelden på turen. Alle var enige om at det hadde vært en fantastisk flott og opplevelsesrik tur.

 

All ære til Fredrik Østevik for et godt opplegg.

 

Søndag 11. juli:                                                                                                              Retur Topp

 

Søndag 1. juli reiste vi fra Aberdeen kl 1400 og landet på Sola kl 1545. Vi hadde god tid til å roe oss ned på Sola, ha litt mat og handle litt taxfree (som jo hører med) før vi tok fergen fra Mekjarvik til Skudeneshavn kl 1935.

 

Det var en flott gjeng med forhåpentligvis mange gode minner fra en flott tur, som skilte lag på kaien i Skudeneshavn.

 

Takk for turen!

 

E.S.A. - turdeltaker